Nyheter

Kritikersalongen om Elsa Grave – en djurisk afton

Postad den: 10 april, 2018
Av: SG

I år skulle ”den ständigt svartklädda, alltid cyklande” svenska författaren Elsa Grave (1918-2003) ha fyllt hundra. Detta har bland annat firats med tre urvalsvolymer av hennes poesi, dramatik och prosa, och en nyskriven antologi om författaren. För att ytterligare uppmärksamma denna säregna och samhällsengagerade författare vars verk pekar rätt in i samtiden vill vi bjuda in till en ny upplaga av Kritikersalongen där Aase Berg och Anna Hallberg samtalar med Jenny Högström om Elsa Graves dikter.

I dessa har djuren en central roll. Anna Hallberg inleder därför sin recension av de fyra böckerna i DN 16/2-2018 med en kongenial beskrivning av den närmast djuriska entusiasm som alla nya Graveläsare tycks drabbas av: ”Den energin, inte sällan kopplad till djur och deras sätt att vara, sprakar i hela Elsa Graves författarskap. Djuriskt, vildsint, roligt och dynamiskt. Men aldrig gulligt och inte domesticerat.”

Ett annat bärande tema är moderskapet, med sina motstridiga inslag av våld, ömhet och ömsesidigt beroende. I sin essä om Grave skriver Aase Berg: ”Att vara mamma är att närma sig djuren, bort från det uppstyrt mänskliga. Den djupaste moderligheten är kopplad till det djuriska Detet och står på många sätt utanför civilisationens rationalitet, kronologi och skyddsmekanismer. ”Är jag varg eller moder” skriver Grave.”

Vi hoppas på en kväll präglad av djurisk entusiasm såväl på scenen som i publiken.

Anna Hallberg är poet och kritiker. Läs hennes recension här.

Aase Berg är poet och kritiker. Hennes essä om Elsa Grave är betitlad ”Mor morrar – den vilda modern och djuren i Elsa Graves poesi” och ingår i antologin ”Fjorton röster om Elsa Grave” (red Kristina Hallind), Ellerströms och Elsa Grave-sällskapet.

Jenny Högström är författare, kritiker och översättare, samt samtalsledare för Kritikersalongen.

Övriga böcker: Elsa Grave, Dikter urval och förord: Eva Lilja, Pjäser, urval och förord: Angelica Ahlefeldt-Laurvig, Prosa,urval och förord: Kristina Hallind, Norstedts.

Medarrangör: Kultur i Halland

Varmt välkomna tisdagen den 17 april kl 18.30
Fri entré