Nyheter

Laglösa ord. En kväll om Iran

Postad den: 18 januari, 2018
Av: SG

Om motståndet vid skrivbordet och dess konsekvenser

 

Onsdagen den 24:e januari kl 18.30 – ca 21.00.
Fri entré
Varmt välkomna

Poeten och aktivisten Fatemeh Ekhtesari medverkade på Göteborgs poesifestival 2013 och i deltog då i ett översättarprojekt där sex svenska poeter mötte sex iranska poeter. Efter hemkomsten till Iran fängslades Fatemeh Ekthesari, tillsammans med kollegan Mehdi Moosavi. Två år senare kom domen: 99 piskrapp och 11,5 års fängelse för brott mot regimen, för osedlighet och för blasfemi. I Sverige protesterade Sveriges författarförbund, Svenska Pen och Göteborgs poesifestival mot behandlingen av de båda poeterna och en lång rad artiklar skrevs om deras fall, som också uppmärksammades internationellt.

Sedan i januari 2017 bor Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi i Lillehammer, där de verkar som fristadsförfattare.

Onsdagen den 24:e januari är vi mycket lyckliga över att få presentera dem på Göteborgs Litteraturhus.

De kommer då att läsa nya dikter och tala med författaren Samira Motezedi om situationen för yttrandefrihet i Iran. De ger sina olika perspektiv på den politiska utvecklingen i Iran – men diskuterar också hur det är att skriva här, i en skandinavisk kontext. De tre författarna har olika erfarenheter av både aktivism och skrivande, i Iran och i Sverige.

Samtalet förs på persiska och tolkas till svenska.

 


Läs mer om Fatemeh och Mehdi här

 

Samira Motazedi är uppvuxen i Iran, där hon bland annat studerat ekonomi. 2012 kom hon som flykting till Sverige och sökte asyl, året därpå fick hon avslag på sin ansökan. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende samtidigt som hon kontinuerligt skrivit på sin blogg på tidskriften Gläntas hemsida och i andra medier. I december 2016 beviljades Samira tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige och i september 2017 debuterade hon med boken En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (Glänta produktion) som bygger på bloggen och är översatt av Linn Hansén.

Arrangeras av Svenska Pen och Göteborgs Litteraturhus i samarbete med Författarcentrum väst.