Nyheter

Mer SCENER & SAMTAL!

Postad den: 18 april, 2018
Av: SG

Ideella föreningen Göteborgs Litteraturhus kommer att arrangera ännu en upplaga av SCENER & SAMTAL på Världskulturmuseet lördagen den 29 september. Göteborgs Litteraturhus välkomnar därför idéer och förslag på programpunkter till SCENER & SAMTAL 2018.

Beslutet att arrangera Scener & Samtal en gång till var långt ifrån givet, eftersom den omedelbara anledningen till att initiativet uppstod inte längre finns, sedan Bokmässan redan tidigt i år meddelat att Nya Tider inte är välkomna 2018. Vad som ändå framkommit i de många samtalen föreningens personal och styrelse fört med medlemsorganisationer, författare och inte minst deltagare och samarbetspartners, är att det fortfarande finns en publik som välkomnar och efterfrågar Scener & Samtal 2018.

Scener & Samtal präglades av kärlek till litteraturen, engagemang i politiska frågor, samt av fokus, fördjupning och koncentration i de enskilda programpunkterna. Här uppstod en känsla av angelägenhet och gemenskap som växte och gick långt utanför förra årets bokmässedebatt. Några av de viktigaste frågorna då är lika aktuella nu – ja kanske än mer brännande i detta valår. Vilken roll kan litteraturen spela här och nu? Det handlar om en rad samtal som Göteborgs Litteraturhus nu insisterar på att fortsätta föra.

Scener & Samtal 2018 är en plats där litteraturen står i centrum, i all sin mångsidighet. Förhoppningen är att Scener & samtal även fortsatt kan spela en aktiv roll i att ytterligare vitalisera bokmässehelgen. Vidga och fördjupa den litterära offentligheten i Sverige genom att lägga till något nytt.

Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening med blygsamma resurser och med en verksamhet som pågår året om (förra året med 170 offentliga arrangemang och workshops, och lika många semi-offentliga programpunkter i form av kurser etc). Scener & Samtal kommer därför inte genomföras i samma stora skala som sitt premiärår, då programmet rymde ungefär 80 seminarier och läsningar. Vad föreningen nu planerar är ett program med färre programpunkter, men med samma höga kvalité. Göteborgs Litteraturhus ser även fram emot att delta i Angereds Bokmässa som äger rum den 22 september.

Göteborgs Litteraturhus välkomnar nu idéer och förslag på programpunkter till Scener & Samtal 2018! Det är gratis att arrangera seminarier, läsningar eller workshops på Scener & samtal, men arrangören ansvarar för sina egna programkostnader. Beslut om medverkan tas av föreningens personal i samråd med en programgrupp.

Mejla: info@www.goteborgslitteraturhus.se