Nyheter

Om Smärtan

Postad den: 11 september, 2018
Av: SG

”Smärtan är ett stort, tomt ord. Ett svårt tillstånd och begrepp att dela. Marguerite Duras (1914-1996) insisterade på smärtan, som erfarenhet, som kunskap. Hos henne är den aldrig en rent existentiell mänsklig belägenhet, aldrig frilagd från de strukturer som ger upphov till våld, krig, fattigdom, rasism eller för den delen begär. Därför har vi allt att lära av den.”

Så inleder poeten, översättaren och litteraturkritikern Jenny Tunedal en text om författaren Marguerite Duras Smärtan. Ett verk som bygger på dagboksanteckningar från andra världskriget, där Marguerite Duras väntar på att hennes man ska återvända från koncentrationslägret och som nu omarbetats till pjäs på Göteborgs Stadsteater.

Dessa inledande rader är också utgångspunkten för ett samtal Jenny Tunedal modererar mellan regissören och skådespelaren Emilie Strandberg och poeten Iman Mohammed, aktuell med diktsamlingen Bakom träden ryggar (Norstedts, 2018).

Välkomna till ett samtal om smärtan som erfarenhet och kunskap; om minnet, kriget och glömskan som strategi för överlevnad. Om det möjliga och omöjliga att överleva våld och väntan och ovisshet. Vad är ett kollektivt minne, och kan det glömmas bort? Vad händer när ett minne mer beter sig mer som en dröm?

Men det är också ett samtal som berättar hur den här teaterföreställningen i sig är resultatet av ett kärleksarbete. Ett arbete som möjliggjort att pjäsen finns och spelas. Att vi nu kan mötas och prata om en smärta som aldrig helt kan delas men ändå alltid måste delas.

 

Måndagen den 17 september kl 19.00
Emilie Strandberg, Iman Mohammed, Jenny Tunedal
Läsning ur manus till dramatiseringen av Smärtan av skådespelaren Carina Boberg

Fri entré

Presenteras i nära samarbete med Göteborgs Stadsteater
Läs mer om föreställningen Smärtan på Göteborgs Stadsteater