Nyheter

Foto: Lukas Lienhard

Belarusiske författaren Sasja Filipenko gästar Göteborgs Litteraturhus

Postad den: 7 februari, 2022
Av: SG

Varmt välkomna till ett samtal med den belarusiske författaren Sasja Filipenko om hans bok Röda korset. Samtalsledare är Marit Kapla, författare och styrelseledamot i Svenska PEN.

Röda korset handlar om Aleksandr, en ung man som just fått veta den brutala sanningen om sitt förflutna och Tatiana Aleksejeva, som är över 90 och lider av alzheimers. För sin nya granne – Aleksandr – berättar Tatiana om sina erfarenheter från stalintiden och kriget. »Gud är rädd för mig. Alltför många obekväma frågor väntar Honom.« Dag för dag djupnar deras förståelse för varandra och och en osannolik vänskap uppstår, i en pakt mot glömskan. Romanens frågor kring förlust och minne, yttrandefrihet och tystnad får en extra laddning mot bakgrunden av utvecklingen i Belarus.

Röda korset är Filipenkos första roman i svensk översättning (Ersatz förlag 2021, översättning av Mikael Nydahl).

Sasja Filipenko, född i Minsk 1984, bor i exil i Tyskland och skriver på ryska. Efter att ha gett upp sina studier i klassisk musik (cello och bas) började han studera litteratur och arbeta som journalist. Han har skrivit flera kritikerrosade romaner.

Marit Kapla är författare, redaktör och journalist boende i Göteborg. 2019 prisades hennes debutbok Osebol med Augustpriset, i år är Osebol aktuell i engelsk översättning.

Tisdagen den 22/2 kl kl 18.00
Samtalet förs på engelska och ryska med tolkning till svenska.
Fri entré. Dörrarna öppnas 17.30.