Nyheter

FV: Helin Sahin, Ramazan Güzel, Suat Özcelik, Klas Grinell.

Turkisk yttrandefrihet – en svensk angelägenhet

Postad den: 2 november, 2022
Av: MK

Något av det första Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson gjorde efter han tillträtt, var att be om ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det som ska diskuteras är Turkiets krav på bland annat utlämning av ”misstänkta terrorister” för att landet ska ställa sig bakom Sveriges Natoansökan. Men vem definieras som terrorist i ett land där ogrundad häktning, tortyr och försvinnanden varit utbredda och systematiska under lång tid? Och där de drabbade ofta är journalister, författare och människorättsaktivister?

I ett samtal på Fängslade författares dag diskuterar vi situationen för yttrandefriheten i Turkiet och hur den idag är en akut angelägenhet även ur ett svenskt perspektiv.

 

Medverkande:
RAMAZAN GÜZEL, domare och författare och en av de som står på listan över personer som Turkiet vill ha utlämnade.
SUAT ÖZCELIK,  journalist som arbetade för den största dagstidningen Zaman och därför tvingades fly från Turkiet.
HELIN SAHIN, författare och Turkietexpert vid Olof Palme-centret.
KLAS GRINELL, idéhistoriker, författare och internationell observatör i Turkiettribunalen som kartlägger rättsövergrepp i Turkiet utifrån internationell människorättslagstiftning.

Moderator: MARIT KAPLA, journalist, författare, styrelsemedlem i Svenska PEN samt sammankallande för Svenska PEN:s verksamhet i Göteborg.

Kvällen inleds med läsning ur Ahmet Altans bok Jag kommer aldrig mer se världen: en fängslad författares memoarer i svensk översättning av Mats Andersson.

 

Programmet äger rum på Stadsbiblioteket Göteborg
Fängslade författares dag den 15 november kl 18.00-19.30

Varmt välkomna

 


Arrangeras av Svenska PEN, Publicistklubben Väst, Författarcentrum Väst, Göteborgs
Litteraturhus och Stadsbiblioteket Göteborg i samarbete.