Nyheter

Vi söker en vikarierande programansvarig 7 månader!

Postad den: 17 april, 2019
Av: SG

VIKARIAT PROGRAMANSVARIG (50%) GÖTEBORGS LITTERATURHUS FÖR PERIODEN 1 AUG 2019–31 MARS 2020

 

Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. Föreningens syfte är att ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang och verksamheten präglas av ett öppet och nyfiket förhållningssätt till de sätt litteraturen tar plats i världen.

Föreningens medlemmar är ett femtiotal organisationer och grupper som bedriver litterär verksamhet, som delar föreningens målsättningar (länk) och genomför offentliga litterära arrangemang i Göteborgs Litteraturhus. Föreningen leds av en styrelse och har två anställda medarbetare.

Programmet läggs i första hand av medlemmarna, samarbetspartner och av föreningens medarbetare. Det omfattar och förenar olika litterära genrer och former. Genom sin verksamhet ska Göteborgs Litteraturhus vara en plats och ett sammanhang med många ingångar.

Ett annat viktigt syfte är att vara en plats för organisering och möten som möjliggör nya samarbeten i litterära projekt.

I hjärtat av verksamheten finns en vilja till och tro på vikten av en demokratisk folkbildning. Detta gör att gränsen för vad som definieras som litterär verksamhet och litterära program är rörlig, perforerad av öppningar och integrerad med samhällsfrågor som kan vara både djupt personliga och gemensamma.

 

Arbetsbeskrivning
Som programansvarig blir dina huvudsakliga uppgifter att:

 • Ansvara för programverksamheten i Göteborgs Litteraturhus i nära samarbete med föreningens medlemmar och samarbetspartner och ansvara för att programmet kommuniceras offentligt via hemsida och nyhetsbrev.
 • Löpande bistå och stötta medlemmarnas programarbete.
 • Tillsammans med styrelse och verksamhetsledare delta i arbete med föreningens projekt; från idéutveckling till att skriva projektansökningar, planera, genomföra och utvärdera projekt, nya såväl som pågående. Aktuella projekt under perioden är litteraturfestivalen Scener&samtal, en konferens för nordiska litteraturhus, delat värdskap för förlagsnätverket i Västra Sverige samt Kritikersalongen.
 • Arbeta för att motverka segregation inom Göteborgs litteratur- och kulturliv.

 

Vi söker dig som

 • Har ett starkt intresse för litteratur och dess betydelse i samhället.
 • Har arbetat eller arbetar med litteratur i någon form, till exempel översättning, undervisning, eget skrivande, programläggning, i en redaktionell roll eller på annat sätt.
 • Vill samarbeta med andra utifrån en gemensam vision och är positiv till att arbeta i en medlemsstyrd organisation.
 • Vill arbeta utåtriktat och utveckla arbetet med fokus på litteratur.
 • Är bosatt i Göteborgsområdet.

 

Det är meriterande om du

 • Har erfarenhet av att arbeta strategiskt med utveckling av kulturverksamhet.
 • Har erfarenhet av att leda projekt inom kulturområdet med goda resultat.
 • Har erfarenhet av arbete i förening eller liknande organisation.
 • Har aktiva kontakter med litterära eller kulturella nätverk.

 

Omfattning
50 procent av heltid, 1 augusti 2019 – 31 mars 2020. Provanställning första månaden.

 

Övrig information om anställningen
Föräldraledighetsvikariat
Fast månadslön
Årsarbetstid
Arbetet sker i huvudsak i Göteborg.

 

Vill du söka jobbet som programansvarig för Göteborgs litteraturhus?

Du som vill söka vikariatet gör det genom att sända ditt CV inklusive referenser samt ett personligt brev till adressen: rekrytering@www.goteborgslitteraturhus.se.

I ditt personliga brev vill vi läsa en kort presentation av dig samt att du förhåller dig till följande frågor:

 1. Hur ser du på medlemmarnas roll i verksamheten i relation till dina egna drivkrafter för att söka det här vikariatet?
 2. Hur ser du på Göteborgs Litteraturhus roll i ett större sammanhang?
 3. Nämn kort ett par centrala erfarenheter och kompetenser du har sedan tidigare och beskriv varför de är relevanta i rollen som programansvarig på Göteborgs Litteraturhus.

Senast den 12 maj vill vi ha din ansökan. Svar på huruvida din ansökan går vidare i rekryteringsprocessen får du per mail den 17 maj. Intervjuer äger rum den 24 maj.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktperson: Sofia Gräsberg, verksamhetsledare

E-post: sofia.grasberg@www.goteborgslitteraturhus.se
Tel: 0706 51 43 58