Nyheter

Vill du jobba på Göteborgs Litteraturhus?

Postad den: 2 mars, 2018
Av: SG

PROGRAMANSVARIG (50%) GÖTEBORGS LITTERATURHUS

 

Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. Föreningens syfte är att ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang och verksamheten präglas av ett öppet och nyfiket förhållningssätt till de sätt litteraturen tar plats i världen.

Föreningens medlemmar är ett femtiotal organisationer och grupper som bedriver litterär verksamhet, som delar föreningens målsättningar och genomför offentliga litterära arrangemang i Göteborgs Litteraturhus. Föreningen leds av en styrelse och har två anställda medarbetare.

Programmet läggs i första hand av föreningens medlemmar, samarbetspartners och av föreningens medarbetare. Programmet planeras på sätt som omfattar och förenar olika litterära genrer och former. Genom sin verksamhet ska Göteborgs Litteraturhus vara en plats och ett sammanhang med många ingångar.

Ett annat viktigt syfte är att vara en plats för organisering och möten som möjliggör nya samarbeten i litterära projekt.

I hjärtat av verksamheten finns en vilja till och tro på vikten av en demokratisk folkbildning. Detta gör att gränsen för vad som definieras som litterär verksamhet och litterära program är rörlig, perforerad av öppningar och integrerad med samhällsfrågor som kan vara både djupt personliga och gemensamma.

 

Arbetsbeskrivning

Som programansvarig blir dina huvudsakliga uppgifter att:

 • Aktivt arbeta strategiskt med att utveckla programverksamheten i Göteborgs Litteraturhus och dess plats i staden, landet och världen.
 • Tillsammans med verksamhetsledare och styrelse utarbeta projektansökningar och metodiskt arbeta för att skapa både en ekonomiskt hållbar och relevant programverksamhet.
 • I samarbete med verksamhetsledare och styrelse ansvara för planering och genomförande av Göteborgs Litteraturhus egna program och ta ansvar för att programmen presenteras och kommuniceras offentligt.
 • Bistå och stötta medlemmarnas programarbete.
 • Arbeta för att motverka segregation inom Göteborgs litteratur- och kulturliv.

 

Vi söker dig som

 • Har ett starkt intresse för litteraturen och dess betydelse i samhället.
 • Har arbetat eller arbetar med litteratur i någon form, till exempel översättning, undervisning, eget skrivande, programläggning, i en redaktionell roll eller på annat sätt.
 • Vill samarbeta med andra utifrån en gemensam vision, är positiv till att arbeta i en medlemsstyrd organisation.
 • Vill arbeta utåtriktat och utveckla arbetet med fokus på litteratur.
 • Är bosatt i, eller kommer att flytta till, Göteborgsområdet.

 

Det är meriterande om du

 • Har erfarenhet av att arbeta strategiskt med utveckling av kulturverksamhet.
 • Har erfarenhet av att leda projekt inom kulturområdet med goda resultat.
 • Har erfarenhet av arbete i förening eller liknande organisation.
 • Har aktiva kontakter med litterära eller kulturella nätverk.

 

Omfattning

50% av heltid, tillträde 1 augusti 2018. Anställningen löper över två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år. Provanställning tre månader.

 

Övrig information om anställningen

Fast månadslön
Årsarbetstid
Arbetet sker i huvudsak i Göteborg

 

Så går rekryteringsprocessen till

Rekryteringen sker i tre steg:

 • Det första momentet består av ett anonymt arbetsprov, se instruktioner nedan. Arbetsprovet bedöms av en rekryteringsgrupp.
 • De sökande som går vidare ombeds svara skriftligt på ett antal frågor (13 – 20 april) samt sända in sitt CV inklusive kontaktuppgifter till referenspersoner.
 • De sökande som återstår efter de inledande två momenten kallas till en strukturerad intervju, vilket betyder att alla som söker jobbet får svara på samma frågor. Intervjuerna är planerade till början/mitten av maj.

 

Vill du söka jobbet som programansvarig för Göteborgs Litteraturhus?

Du som vill söka tjänsten gör det genom att besvara nedanstående frågor direkt i ett mejl (inte som pdf) som skickas till adressen rekrytering@www.goteborgslitteraturhus.se senast den 29 mars. Skriv även ditt namn och kontaktuppgifter i mejlet. Svaren anonymiseras innan en rekryteringsgrupp läser och bedömer dem.

Arbetsprov:

 1. Hur ser du på Göteborgs Litteraturhus roll i ett större sammanhang?
 2. Vilken roll tycker du att Göteborgs Litteraturhus ska spela nu och i framtiden, vilka satsningar bör verksamheten göra de närmsta två åren?
 3. Hur skulle du arbeta för att det ska bli verklighet?

 

Sänd dina frågesvar skriftligt, 1-2 sidor text (max 5 000 tecken inklusive blanksteg) och kontaktuppgifter till rekrytering@www.goteborgslitteraturhus.se senast den 29 mars kl. 17.00.  En administratör kommer att ta emot din ansökan och anonymisera den. Svar på om du gått vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen ges per mail den 13 april.

Kontaktperson: Sofia Gräsberg, verksamhetsledare: sofia.grasberg@www.goteborgslitteraturhus.se